Brød og Boller
Surdejsbrød med valnødder
I weekender elsker jeg at have tiden til at gå all in på mad. Og særligt i weekenderne får dén mad der tager tid lov til at fylde. I denne weekend blev det til vækning og aktivering af surdej. Og jeg har kastet mig over dette saftige og sprøde valnøddebrød, bagt udelukkende på surdej. Valnødderne giver den en dejlig let bitterhed, der passer perfekt til brød med ost og honning.
Surdej
Kom nemt og godt igang med at lave dit helt eget hævemiddel. En vaskeægte surdej. Vildt at tænke på hvor meget smæk der kommer på blot ved at blande mel og vand. Prøv selv, det er ret fascinerende. Surdej kan spores helt tilbage til vores forfædre. En hjemmelavet symbiotisk kultur der består af mælkesyrebakterier og gærsvamp, der får brødet til at hæve og som samtidig giver et karakteristisk smag.
Ølandshvedebrød på Surdej
Utroligt hvad der kan komme ud af vand og mel!
Den mest aktive surdej og det mest vanvittige smukke og velsmagende brød. Med tiden år man bliver rigtig god kan man forfine med særlige snit så dit brød bliver ekstra smukt, men til en start, så skal du blot koncentrere dig om at få din surdej aktiveret og få sat gang i at få foldet en masse luftighed i dit brød. Det er bestemt ikke svært, men øvelse gør mester og øvelse lærer dig at mestre dette baghåndværk.
Groft Surdejs Toftebrød
At bage er en kogekunst. Et helt særligt håndværk. En disciplin der hele tiden kan forfines og udvikles. Dette er surdejsbrød med tre forskellige slags mel samt hvedekerner og hampefrø. Der følger også en masse redskaber med, alt efter hvor avanceret man vil gå til værks. Dog vigtigt at sige, at man kan sagtens også begå sig uden. Nogle af de vigtige redskaber er god røremaskine (bedste og nemmeste måde at ælte dejen til at bestå glutentesten), hævekurv, dejskraber (eller ren malerspartel), rent viskestykke, barberblad eller dejsnitter, condibøtte og bagestål. Og det allervigtigste: SURDEJEN.
Rund Focaccia med Rosmarin
Nem og velsmagende focaccia, der passer til en springform. Du kan pynte med hvad du ønsker fx. cherrytomater, flagesalt, rødløg, oliven, feta, krydderurter eller som hér med frisk rosmarin. Server som tilbehør til forret eller hovedret eller som tilbehør til en salat. Focaccia kan også bruges som snack til tapasborden hvor du kan dyppe det i en god hjemmelavet pesto, hummus eller i en god olivenolie.
Glutenfri Surdej
Dit helt eget hævemiddel. Så nemt at lave selv. Hér viser jeg en glutenfri udgave, men den kan også laves som helt almindelig surdej.
Fladbrød med Ymer
Dette brød vil udviklet for at undgå madspild. Jeg havde en rest ymer i køleskabet der skulle bruges i en fart og lidt diverse korn/mel i højskabet. Brødet er skønt som morgenmad, som tilbehør til salat og/el som flutes til ost. Smager også rigtig godt som en lille hurtig snack (en skive) med smør på.
Honning Brød
Det lækreste honningbrød, uden for meget sødme, så det kan sagtens bruges som almindeligt brød. Særligt godt til ost eller blot med et godt lag smør. Kan med fordel bruges som ristet brød dagene derpå, hvis der er mere tilbage.
Glutenfrit Rugbrød
Flere og flere lever glutenfrit. Selvom jeg godt kan tåle gluten, så har min krop det bare bedst med ikke at spise for meget korn - særligt hvede. Jeg har udviklet dette brød, der nu har indtaget hele familien. Et brød der ligner almindeligt rugbrød til forveksling, men det er lavet helt uden korn, dog med en masse kerner.
Chia Boller
Saftige boller med de sunde Superfrø. Helt uden at skulle have dej på fingrene. Super nem opskrift. Vidste du i øvrigt at; to skefulde chiafrø rummer kalk svarende til flere glas mælk, mere omega-3 end en laksefilet og 30 % flere antioxidanter end blåbær. Derudover bugner Chiafrø af antioxidanter, der styrker dit immunforsvar og er med til at beskytter kroppens celler mod frie radikaler og dermed mod ældning.
Rugbrød på Surdej (uden gær)
Der er ikke noget bedre en hjemmelavet rugbrød. Særligt lavet på surdej, det giver brødet en helt særlig smag. Det er ikke nogen videnskab som sådan at bage sit helt eget rugbrød, man skal blot være på forkant. Når du har styr på dit grund rugbrød, så kan du med tiden eksperimentere med at gøre det til dit helt eget. Du kan fx. tilsætte nødder el. lign.
Surdejsboller (uden gær)
Surdejsboller er smagsfulde, saftige med sej krumme. Men det tager tid. Så hav tålmodighed, og nyd modsat at resultatet er fantastisk i sidste ende 😉 Men omvendt har vi jo ikke andet end tid netop nu, hvor mange er sendt hjem fra arbejde. Udnyt denne tid til en masse fordybelse i køkkenet 🙂 Surdej er en form for gæring, og denne gæring kan kickstartes ved hjælp af honning, ymer, A38, Yoghurt m.m. Så kom igang med at lave din helt egen "gær" (alias: Surdej)
Sprøde Morgenstykker med Havre og Rug
Uhmmm... sprøde boller eller "stykker" som vi også kalder det. Sprøde udenpå og bløde indeni. Igen dem, hvor du aldrig har fingrene i bolledejen, men hvor du blot rør den sammen til hævning over natten, og vupti, så er der friskt brød (bedre end bagerens) til morgenmad næste dag. Server med ost og marmelade, nutella eller som jeg kun med et lag koldt smør. Bollen har smag i sig selv, som kommer så fint til udtryk blot ved brug af koldt smør.
Havrebrød
Mit bagværk er yderst populært på Karrieremad. Så vi fortsætter bagningen 🙂 Denne gang med dette skønne Havrebrød, der er lige som brød skal være efter min smag: Sprød udenpå og blød indeni - med fokus på økologi og smag (økologien bestemmer du selv når du handler ind 🙂
Speltboller med Valnødder
Dejlige boller med valnødder og fuldkornsspelt, som der er lidt bid i. Igen holder jeg meget af bagværk, hvor jeg ikke selv skal have fingrene i bolledejen og hvor jeg på få minutter kan røre en dej sammen og på magisk vis har jeg den dejligste hjemmebag til morgenmad næste dag. Du kan dog også lave dejen om morgenen og have hjemmebag sidst på eftermiddagen eller som tilbehør til aftensmaden, for de kan også formes som fx flutes el. lign, så der er til oste- og tapasbordet.
Hurtige Havreboller med Hørfrø – Sprøde Udenpå, Bløde Indendi (…der bare lige hviler over natten 🙂
En af mine mest eftertragtede og mest besøgte bageopskrifter på Karrieremad er netop denne: Hjemmebagte Boller. Rørt sammen på blot 5 minutter... og så lige et hvil.... og så i ovn - vupti. Så er der hjemmebag. Jeg rør ofte dejen sammen om aftenen. Lader dejen hvile på køkkenbordet over natten (BEMÆRK!.... ingen fingre i den klistrede dej på noget tidspunkt!).
Glutenfrit Blomkålsbrød
Et nyt år er startet! Efter en sød suletid i december, trænger mange (inklusiv mig selv) til en sund madvaner i januar måned. For mit vedkommende har jeg lovet mig selv at droppe sukker og kornprodukter (dvs. ingen pasta, brød m.m.). I den anledning har jeg udviklet dette (glutenfrie) blomkålsbrød helt uden mel. Du kan både spise det som brød, men du kan også blot spise det som snack i løbet af dagen. Det smager nemlig super godt som det er - helt uden pålæg. Rigtig godt nytår!
Sprødt Fadbrød med Rosmarin og Hvidløg
Uden tvivl det mest nemme brød. Rørt sammen på ingen tid og ingen dej på fingrene. Og så smager det himmelsk. Kan serveres både til morgenmad, frokost og aftensmad. Derudover passer det perfekt til oste- eller tapasbordet. Drys med lidt flagesalt, frisk rosmarin og hele fed hvidløg.
Boller med hørfrø og Gryn
Endnu en af de nemme bageopskrifter til et dejligt velsmagende brød eller bolle. Dejen røres hurtigt sammen inden du går i seng (det tager kun 5 minutter) og helt uden du får dej på fingrene. Næste morgen er dejen klar til at komme i ovnen. Og vupti - lækkert morgenbrød står klar. Servér fx med Karrieremads hjemmelavede jordbærmarmelade. En god start på dagen.
Knækbrød med tomater og spinat (uden hvede og gær)
Jeg spiser ofte knækbrød som mellemmåltid. De er sunde, sprøde og velsmagende og er bedre for din krop end müslibar, kiks og kage, der er fyldt med sukker. Jeg har udviklet min egen opskrift og har kommet soltørret tomat og spinat i. Derfor kan de godt spises uden pålæg på. Men jeg foretrækker dog at komme lidt koldt og økologisk smør på.