Surdejsbrød med valnødder

I weekender elsker jeg at have tiden til at gå all in på mad. Og særligt i weekenderne får dén mad der tager tid lov til at fylde. I denne weekend blev det til vækning og aktivering af surdej. Og jeg har kastet mig over dette saftige og sprøde valnøddebrød, bagt udelukkende på surdej. Valnødderne giver den en dejlig let bitterhed, der passer perfekt til brød med ost og honning.

Hvis du ikke allerede har gang i en surdej, så kan du evt. få en skefuld fra en gavmild nabo, ven eller familie. Eller du kan lave den selv. Her er link til hvordan du kan lave surdej, så du kan være parat til at bage i næste weekend. Mia’s Surdej finder du hér: SURDEJ Du kan også finde opskriften hér på GLUTENFRI SURDEJ

Til ét stort brød skal du bruge:


100 g aktiv surdej 

380 g vand

200 g manitoba

200 g Alm hvedemel

100 g ølandshvedemel

1 spsk akacie honning

15 g flagesalt

100 g valnødder 



DAG 1: Dej og hævning

Tag en skål. Start med at blande alt melet og næsten alt vand. (hold cirka 50 gram vand tilbage til senere) og din aktive surdej og rør det sammen. Arbejd gerne med hænderne, indtil melet er godt fordelt. Du behøver ikke ælte og røre længe. Det hele skal blot lige blandes sammen.

 Lad dejen hvile uden salt i 30-45 minutter for at udvikle glutenstrukturen gennem autolyse.

Bland det sidste vand og salt. 

Efter hviletiden tilsættes det sidste vand/salt samt valnødder. Arbejd dejen, indtil den er ensartet og alle ingredienserne er godt fordelt. Igen gerne med hænderne. 

Lad derefter dejen hæve ved stuetemperatur i ca. 2-4 timer Gerne tættere på de 4, men hvis ikke har tid kan du forkorte hævningen (i så fald kom evt. 2 gram tørgær i din dej) 

Under hævetiden, skal du folde dejen hver halve time, hvor du løfter dejen op og folder den ind over sig selv. Hvis du hæver i de nævnte fire timer, så skal du de næste to timer gentage foldningen, men nu kun én gang i timen.

Når hævetiden er overstået, overføres dejen forsigtigt til en hævekurv, drysset med rismel, kartoffelmel eller majsmel. Sæt dejen i køleskabet natten over. Jeg tager en stor frysepose henover, så den ikke tager smag af køleskab. 

DAG 2: Bagning af brødet

Tag dejen ud af køleskabet en halv time før bagning, så den kan temperere. Forvarm ovnen til 250° og lad et bagestål eller en bageplade blive brandvarm i ovnen.

Vend dejen forsigtigt ud på en bageplade beklædt med bagepapir, og lav et snit i overfladen med en skarp kniv eller barberblad. Træk bagepapiret med dejen over på det varme bagestål eller bageplade og sæt det straks i ovnen.

Bag ved 250° i 15-20 minutter, indtil brødet har fået en gylden farve. Skru derefter ovntemperaturen ned til 230° og bag videre i yderligere 10-15 minutter, indtil brødet er gennembagt og lyder hult, når du banker på bunden. 

Vigtigt: Lad brødet køle af på en rist, så der ikke dannes kondens og lad det køle min. 30-60 minutter inden du skærer i brødet. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *