Surdej

Kom nemt og godt igang med at lave dit helt eget hævemiddel. En vaskeægte surdej. Vildt at tænke på hvor meget smæk der kommer på blot ved at blande mel og vand. Prøv selv, det er ret fascinerende.

Surdej kan spores helt tilbage til vores forfædre. En hjemmelavet symbiotisk kultur der består af mælkesyrebakterier og gærsvamp, der får brødet til at hæve og som samtidig giver et karakteristisk smag. Surdej består kun af mælk og vand, der udvikler sig og holdes i live over tid. Lav din helt egen surdej – lad mig vise dig hvordan.

Til én omgang surdej, skal du bruge:

1,5 dl hvedemel
1,5 dl rugmel (eller fuldkornsmel)
3 dl vand

DAG 1
Bland det hele sammen til en lind dej. Stil på køkkenbordet (ved stuetemperatur) i skyggen og uden låg. 

DAG 2-3
Rør rundt nogle gange når du alligevel går forbi surdejen. Giv den næring ved at tilsætte 1 spsk rugmel og 1 spsk hvedemel og 2 spsk vand. Rør rundt igen. 

DAG 4-5
Surdej bobler og udvikler sig altid forskelligt, men omkring dag 4 eller 5 (hvor du stadig rør når går forbi), begynder surdejen at være klar. Duft til den. Når den har en aroma som kærnemælk, med andre ord at den dufter surt, så er den klar. 

NB! Hvis du ikke skal bruge den når den er klar, så giv den ekstra næring igen som på DAG 2-3 og kom den i beholder med låg (eller glas med låg) og sæt i køleskabet. Brug gerne inden for 2 uger. Hvis der går længere tid, så hold den i live ved at tilsætte vand og mel løbende. Skal du på længere ferie, kan du med fordel lade den passe hos venner eller familie.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *