Surdejsboller (uden gær)

Surdejsboller er smagsfulde, saftige med sej krumme. Men det tager tid. Så hav tålmodighed, og nyd modsat at resultatet er fantastisk i sidste ende 🙂 Men omvendt har vi jo ikke andet end tid netop nu, hvor mange er sendt hjem fra arbejde. Udnyt denne tid til en masse fordybelse i køkkenet 🙂 Surdej er en form for gæring, og denne gæring kan kickstartes ved hjælp af honning, ymer, A38, Yoghurt m.m. Så kom igang med at lave din helt egen “gær” (alias: Surdej)

Surdej:

  • 5 dl gram hvedemel
  • 3 dl vand
  • (Tilsæt evt. lidt honning, Ymer, A38 eller Yoghurt) Men kan sagtens udelades

Bolledej

  • 50 g fuldkornshvede
  • 200 g ølandshvedemel
  • 360 g hvedemel
  • 5 dl koldt vand
  • 1 spsk honning
  • 1,5 g salt

Evt. drys med birkes eller sesamfrø

Surdej (lav dejen 2-4 dage i forvejen)
Rør 2 dl vand og 3 dl mel sammen til en jævn konsistens.

Lad den stå og hvile på køkkenbordet i 2-4 dage.

Rør i den et par gange om dagen.

NB! Du kan kickstarte din surdej og give den et ekstra skub ved at tilsætte lidt honning, A38, Ymer el. lign. Men det er i princippet slet ikke nødvendigt, du skal blot have tålmodighed. Den danner selv gæring/kultur undervejs 

Dejen er blevet til surdej når den begynder at dufte syrligt á la kærnemælk eller yoghurt og du kan ane at den bobler.

Så er den klar 🙂 ….

Bolledej
Rør yderligere 1 dl. vand og 2 dl. hvedemel i dejen og lad den hvile igen (gerne 30-90 minutter), mens du gør resten af ingredienserne klar til bollerne.

Kom honning, vand, salt og mel i skålen og tilsæt halvdelen af surdejen (resten af surdejen gemmer du på et glas og sætter på køl).

Kom i røremaskine i 15 minutter. Ja, det er lidt lang tid, men dejen skal opnå en elasticitet.

Lad den hæve på køkkenbordet natten over.

Når det er morgen, tænder du ovnen på høj varme ( 250 grader) og sæt bagepladen med ind i ovnen, så den er knaldvarm.

Drys mel på bordet og hæld dejen ud på bordet ved hjælp af en dejspartel. Fold dejen henover sig selv en masse gange indtil dejen er har samlet sig og er en flot rund kugle.

Skær bollerne ud, stadig ved hjælpe af dejspatel. Hjælp evt. til med hænderne for at få dem runde. Løft dem forsigtigt over på et stykke bagepapir. Drys evt. med birkes eller sesam – men fungerer også fint uden.

Bollerne vippes nu nemt over på den varme bageplade ved at trække bagepapiret hen over pladen. Pas på dine fingre for pladen er afsindig varm.

Giv bollerne et varmechok på cirka 5 minutter hvorefter du kan skrue ned for varmen til 220 grader i de næste 10 minutter (tjek dernæst om de er klar ved at slå på bagsiden af én af bollerne, og mærk om der kommer en hul lyd).

Lad dem køle lidt af på en bagerist inden servering.

Servér med koldt smør, marmelade, nutella, ost eller pålæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *