Speltboller med Valnødder

Dejlige boller med valnødder og fuldkornsspelt, som der er lidt bid i. Igen holder jeg meget af bagværk, hvor jeg ikke selv skal have fingrene i bolledejen og hvor jeg på få minutter kan røre en dej sammen og på magisk vis har jeg den dejligste hjemmebag til morgenmad næste dag. Du kan dog også lave dejen om morgenen og have hjemmebag sidst på eftermiddagen eller som tilbehør til aftensmaden, for de kan også formes som fx flutes el. lign, så der er til oste- og tapasbordet.

Denne opskrift giver 9 boller eller 3 flutes.

Du skal bruge:

  • 20 gram gær
  • 1,5 tsk salt
  • 1 spsk honning
  • 1 spsk sukker
  • 5 dl vand
  • 100 gram speltflager (du kan også bruge grov havregryn)
  • 250 gram fuldkornsspeltmel
  • 200 gram hvedemel (start med det halve)
  • 50 gram valnødder i meget grove stykker

Kom gær, salt, sukker og honning i en skål. Bland det lidt sammen med en grydeske. Kom dernæst vandet i (vandet skal have samme temperatur som gæren. Jeg bruger vandet fra den kolde hane, da jeg altid tager gæren direkte fra køleskabet)

Når gæren er smeltet i vandet, tilsætter jeg speltflager (du kan også bruge grovvalset havregryn) og fuldkornsspeltmel og rør rundt. Tilsæt valnødder (enten hele eller hakket meget groft).

Tilsæt hvedemel, men start med halvdelen. Vurdér om det er nok. Dejen skal være som en tyk havregrød, der kan stå af sig selv. Men ikke være en tør dej du kan ælte. Det må godt klistre. Måske du skal bruge den fulde mængde mel, men bedøm det selv ved at tilsætte lidt ad gangen.

Nu skal dejen hvile natten over (eller min. 5 timer) men gerne 7-9 timer.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

Kom dejen på en bageplade belagt med bagepapir med hjælp af to spiseskeer.

Opskriften giver cirka 9 boller, der passer perfekt til en bageplade.

Bag i ovnen i ca. 30 minutter.

Lad dem afkøle nogle minutter inden du skærer dem over.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *