Rugbrød på Surdej (uden gær)

Der er ikke noget bedre en hjemmelavet rugbrød. Særligt lavet på surdej, det giver brødet en helt særlig smag. Det er ikke nogen videnskab som sådan at bage sit helt eget rugbrød, man skal blot være på forkant. Når du har styr på dit grund rugbrød, så kan du med tiden eksperimentere med at gøre det til dit helt eget. Du kan fx. tilsætte nødder el. lign. 

DAG 1

  • 150 gram surdej – Klik hér
  • 400 gram rugmel
  • 100 gram Ølandshvede
  • 1 spsk salt
  • 2,5 dl ymer, yoghurt, tykmælk eller lign.
  • 3,5 dl vand

DAG 2

  • 1 spsk brun farin
  • 175 gram 5 kornsmix/blanding*
  • 1 dl vand
  • 75 gram havregryn

 *5 kornsblanding er et mix af knækket hvede, knækket rug, hørfrø, sesamfrø og solsikkekerner. Du kan sagtens lave din egen blanding. 

DAG 1
Hvis du ikke har surdej, så følg først opskriften på hjemmelavet surdej hér, eller lån fra familie eller ven, som måske har surdej på lager.

Rør alle ingredienserne godt sammen i en skål og lad stå på køkkenbordet og hvile til næste dag. Gerne i en skål med god plads, da dejen hæver op.

DAG 2
Vigtigt: Tag 150 gram dej fra skålen og gem i et glas. Det er nemlig din surdej til næste gang du skal bage. Stil det på køl med låg på.

Rør ingredienserne til dag 2 i skålen. Kom dejen i en rugbrødsform (denne portion kommer jeg i en form der måler ca. L23 x B12 x H8)

Lad den stå og hvile igen ved stuetemperatur. Jeg kommer lidt husholdningsfilm henover og dernæst et viskestykke. Filmen gør at der ikke kommer dej på dit viskestykke. Lad den hvile i min. 3 timer, men kan også godt stå natten over.

Tænd ovnen på 190 grader varmluft. Prik dejen med en gaffel. Stil den ind i ovnen og lad den stå i ca. 90-100 minutter.

Kom den ud af formen med det samme og lad den afkøle i min. 3 timer. Dette er ret vigtigt for at du får et reelt rugbrød du kan skære i solide skiver. Hvis du skærer i den mens den er varm, så smuldre dejen.

6 comments

  1. Louise Dansted

    Hej
    Jeg er godt i gang ned at bage rugbrød af din opskrift med surdej og din opskrift på rugbrød
    Du skriver i opskriften at der skal 150 g surdej i på dag 1 og så skal jeg tage fra på dag 2 til en y surdej
    Men hvad så med resten jeg allerede har lavet er den ikke brugbar mere eller hvordan?
    Hilsen Louise

    1. Kære Louise

      Dejligt du har kastet dig over “mit” rugbrød. Jeg har også gang i en omgang netop nu, der er hygger sig i formen inden den skal i ovnen 🙂

      Du kan godt blande den surdej du havde tilbage med den nye surdej. Men, faktisk det jeg plejer at gøre er at bruge al den surdej jeg har (også selvom det bliver flere gram end nævnt i opskriften). Brødet har godt at lidt ekstra “saft og kraft”.

      Håber det giver mening – ellers skriv gerne igen.

      KH Mia

      1. Tak for svar
        Det gør jeg

  2. Hejsa,

    Glæder mig til at lave denne. Jeg vil også følge din opskrift på surdej fra bunden.

    Mit spørgsmål er, jeg bor i Canada og vores ovne her, er anderledes end i Danmark. Der er ikke varmluft funktion. Blot alm ovn funktion. Hvordan og hvor længe ville du så bage den?

    Tak igen og bedste hilsner

    Tupaarnaq

    1. Kære Tupaarnaq
      Skønt du skriver og dejligt at du har kastet dig over min rugbrødsopskrift. Good news! Det er faktisk allerbedst at bage lige præcis rugbrød i almindelig ovn fremfor varmluft, så dér er du heldig. Varmluft kan ofte give en lidt for tør/hård skorpe.

      Jeg vil sætte temperaturen på 200 grader alm. ovn og samme bagetid. Men selvfølgelig tjekke til sidst om brødet føles fint hult når du slår på bunden. Når det er sagt, så er ovne forskellige, så jeg vil også anbefale dig at prøve dig frem 🙂

      God fornøjelse.

      KH Mia

    2. PS. Hop evt. ind på Instagram og følg med dér, hvor jeg løbende giver fif og tips og nye opskrifter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *