Til én omgang surdej, skal du bruge:
1,5 dl hvedemel
1,5 dl rugmel (eller fuldkornsmel)
3 dl vand
DAG 1
Bland det hele sammen til en lind dej. Stil på køkkenbordet (ved stuetemperatur) i skyggen og uden låg.
DAG 2-3
Rør rundt nogle gange når du alligevel går forbi surdejen. Giv den næring ved at tilsætte 1 spsk rugmel og 1 spsk hvedemel og 2 spsk vand. Rør rundt igen.
DAG 4-5
Surdej bobler og udvikler sig altid forskelligt, men omkring dag 4 eller 5 (hvor du stadig rør når går forbi), begynder surdejen at være klar. Duft til den. Når den har en aroma som kærnemælk, med andre ord at den dufter surt, så er den klar.
NB! Hvis du ikke skal bruge den når den er klar, så giv den ekstra næring igen som på DAG 2-3 og kom den i beholder med låg (eller glas med låg) og sæt i køleskabet. Brug gerne inden for 2 uger. Hvis der går længere tid, så hold den i live ved at tilsætte vand og mel løbende. Skal du på længere ferie, kan du med fordel lade den passe hos venner eller familie.
26. marts 2020 at 21:22
[…] 150 gram surdej – Klik hér 400 gram rugmel 100 gram Ølandshvede 1 spsk salt 2,5 dl ymer, yoghurt, tykmælk eller lign. 3,5 dl […]