Mild sæson-ret med græskar. Græskar der har sæson i Danmark i september og oktober måned er ideelt som ingrediens i varme retter. Prøv at bag græskar i ovnen og brug dem som drys henover en klassisk grundrisotto. I september måned starter grønkålen også med at indtage grøntafdelingen – og passer faktisk som kombination med græskar.
Denne opskrift passer til 4 personer
Du skal bruge:
- 1 Hokkaido eller Butternut Græskar
- 4 blade grønkål
- 400 gram risotto ris
- 1 alm. løg
- 8 spsk. olivenolie
- 2 dl piskefløde
- 100 gram parmesanost
- 1,5 dl hvidvin (kan udelades, og blot bruge bouillon)
- 10 dl bouillon*
- Salt og peber
*du kan lave en lyn bouillon ved at opløse to bouillon terninger i 8 dl kogt vand
Tænd ovnen på 175 grader
Halvér græskar og fjern kernerne. Fjern også skrællen med en kartoffelskræller eller forsigtigt med en skarp kniv. Skær derefter græskar i grove stykker. Kom den på en bageplade belagt med bagepapir. Kom ca. 3 spsk. olivenolie over og lidt salt. Sæt i ovnen i cirka 25 minutter.
Skyl grønkål og skær bladene af den grove stængel. Riv bladene til mundrette bidder. Kom dem op en bageplade med bagepapir. Drys med 2 spsk. olivenolie (kram kålen med hænderne, så alle bladene får jævnt med olie). Drys til sidst med lidt salt. Kom dem i ovnen sammen med græskar også på 175 grader varmluft. Tag dem ud efter ca. 10 min.
Skræl løg, Skær det i små tern.
Varm en gryde op med en 3 spsk. olie. Kom løg i gryden og rør til de har taget god varme i et par minutter. De skal ikke tage farve.
Tilsæt nu risottoris og vend det hele i et halvt minut og tilsæt dernæst hvidvin. Lad det koge ind, under omrøring.
Tilsæt lidt bouillon. Cirka 2 dl ad gangen, hvorefter du rør i nogle minutter.
Hold panden på jævn varme og rør i risene løbende, så de ikke brænder på. Der skal først tilsættes mere bouillon når risene har absorberet den forrige bouillon og der er opnået en tung grødagtig konsistens.
Fortsæt til al bouillon er brugt op.
Smag på et par ris og mærk efter om de er hårde indeni, eller om de virker bløde og klar til at spise. Hvis de har for meget bid, tilsæt lidt ekstra vand og fortsæt processen ovenfor i 5 minutter tid. Når de er bløde og gode, tilsættes fløde og parmesanost. Lad det trække 1-2 minutter.
Smag til sidst til med salt og peber og pynt med bagt græskar og sprød grønkål.
Servér retten som den er som hovedret, eller som tilbehør til fx kylling, mørbrad eller lign.
7. oktober 2018 at 19:26
[…] NB: Det resterende græskarkød kan du gemme til andre smagfulde græskarretter. Prøv fx Græskarrösti, Risotto med bagte græskar eller […]