Langtidsstegt Lammekølle med friske urter

Det er påsketid!. Og det betyder “lammetid” hjemme hos os. Påsken er fyldt med helligdage og dermed god tid på hjemmefronten til spil, gåture og hygge i køkkenet. Så vi langtidssteger lammekøllen henover 4 timer. Den frigiver en dejlig aroma i hele huset, som vi kan gå og nyde i løbet af dagen, mens vi glæder os til påskemiddagen.

Dette giver en god portion til 4 personer. Med god vilje kan den strække sig til 6 personer, hvis der er flere retter og godt med tilbehør.

Du skal bruge

  • Lammekølle på ca 2 kg
  • En håndfuld frisk mynte
  • En halv håndfuld frisk timian (ca 20 kviste)
  • 3 almindelige løg
  • 6 fed hvidløg
  • 3 dl. vand
  • 3 dl. rødvin eller hvidvin
  • Et par skiver citron
  • 10 hele peberkorn

Sauce:

  • 1 dl. piskefløde
  • 1 spsk. ribsgelé (eller 1 spsk sukker)
  • 1 spsk Maizena
  • 3 spsk vand
  • lidt kulør (kan udelades)

NB! Timian kan erstattes af rosmarin.

Kom lammekøllen i et ovnfast fad eller bradepande. Skær nogle huller i lammekøllen med en lille kniv.

Pil løg og hvidløg.

Hvidløg kan du halvere på langs, og kom dem ned i hullerne du har lavet i lammekøllen. Det afgiver god smag til kødet. Brug ca. halvdelen til kødet og den anden halvdel spreder du rundt i fadet.

Skær løg i grove både og kom dem i fadet ligeså sammen med krydderurter, vin, vand og peberkorn.

Dæk fadet godt til med folie Luk gerne så meget af som du kan så dampene bliver inden i fadet. Sæt den i ovnen på 150 grader i cirka. tre timer.

Tag derefter lammekøllen ud af ovnen og pak den ind i samme folie samt et viskestykke, og sæt til hvile mens du laver sovsen.

Sigt væden fra fadet via en sigte over i en gryde. Lad det koge op og tilsæt 1 dl. piskefløde og 1 spsk ribsgelé. Lad det koge op. Bland 1 spsk Maizena med 3 spsk vand. Og tilsæt dette lidt for lidt i sovsen. Prøv dig frem – det er op til dig hvor tyk du ønsker saucen. Smag til med salt og peber samt et er par dryp kulør, hvis du ønsker en traditionel brun sauce.

Mens bordet dækkes og gæsterne kaldes til bords, så giv lammekøllen “den sidste nadver” i ovnen på fuld tryk – 225 grader i 5-10  minutter, som giver den en flot gylden overflade lige inden servering.

Server med nye kartofler drysset med timian og rosmarin, eller en god hasselbagt kartoffel. Og en god salat. Fx. en god tabouleh – find opskriften på Karrieremads Tabouleh hér. Tabouleh med mynte og grønt 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *