Det er stadig sæson for den lille knold: Jordskokken. Jordskokken er en grøntsag der vokser under jorden, ligesom kartoflen. Den spreder sig (næsten) som ukrudt og er dermed en ret robust “fætter”. Ikke engang frosten kan ødelægge den. Jordskokken er alsidig og kan benyttes i alt fra puré til rå i salaten. Eller bagte, kogte eller som suppe. Hvis de er nyopgravede kan du blot nøjes med at skrubbe dem fri for jord, og spise dem med skrællen på. Det giver en ekstra god smag.
God forret til 4 personer eller hovedret til 2 personer
Du skal bruge:
- 350 gram Jordskokker (ca. 4 store)
- 250 gram Porrer (ca. 2 store)
- 500 gram kartofler (ca. 6 kartofler)
- 1 løg
- 1,3 l vand
- 2 dl piskefløde
- salt/peber
Vask jordskokkerne grundigt. Du kan sagtens beholde skrællen på (særligt hvis de er friske), men hvis du ønsker en ren og lys suppe, må du skrælle dem. Skær dem i grove stykker.
Skær enden og den øverste mørkegrønne grove top af. Skyl porrerne og skær dem i grove skiver.
Skræl kartoflerne og skær dem i grove stykker.
Skræl løg og skær det i grove stykker.
Kom det hele i en stor gryde. Tilsæt vand og lad det koge indtil det hele er mørt. (Vent med at tilsætte saltet)
Blend suppen til den er jævn og lind. Tilsæt fløde.
Server med hjemme fritterede løg, frisk hakket forårsløg og rugbrødscroutoner.