Hyldeblomstsaft med twist af jordbær

Hyldeblomstsaft er en dejlig forfriskende saft, der er utrolig nem at lave selv. Netop nu blomstrer hyldeblomsterne, som har sæson i juni og juli måned. Sørg for at plukke dine hyldeblomster i et grønt område væk fra de store veje. Så undgår du at de har for mange tungmetaller fra bil-udstødning .

Hyldeblomstsaft er tilmed en sund drik (hvis vi ser bort fra at der er tilsat en god portion sukker). I romertiden blev hyldeblomsten anset som en medicinsk plante der virkede udrensende, virus- og bakteriehæmmende, beroligende og immunstyrkende. Måske det stadig holder stik – dog har jeg ikke kunne læse mig frem til lægevidenskabelige evidensbaserede resultater.

Men nu til opskriften, der kommer hér og som udgør cirka 1,5 liter færdig koncentreret saft. Jeg laver altid en ordentlige portion nu hvor jeg er igang. Det kan fint holde sig – særligt hvis du fryser det ned. Jeg ganger som regel nedenstående opskrift med tre, hvilket både giver et par friske flasker til de kommende uger samt nogle til frys.

Du skal bruge:

  • 20 hyldeblomstskærme
  • 2 økologiske citroner
  • 30 gram citronsyre
  • 1 liter vand
  • 1 kg rørsukker
  • en god håndfuld jordbær (ca. 10-12 stk)

Klip hyldeblomsterne fra stilkene. Rens jordbær og skær den grønne top fra. Skær citronerne i skiver. Kom både citron og jordbær ned til blomsterne. Sæt vand over i en gryde til at koge. Tilsæt sukker og lad det smelte i vandet. Kom det over hyldeblomsterne og tilsæt citronsyre. Rør rundt og stil det koldt i 3-5 dage. Rør gerne i det 1-2 gange dagligt. Tag også en dyb indånding når du går forbi gryden. Det dufter fantastisk.

Når dagene er gået sier du saften, så alle ureheder sies fra. Dernæst tilsætter du saften rengjorte (og evt. atamonskyllet) flasker.

Hvis du ønsker at fryse saften ned skal du gøre det i flasker der kan klare frost (fx. plastikflasker). Fyld dem ikke helt op, da væske udvider sig når der fryser. Du kan også komme saften i isterningeposer.

PS: Du kan gøre det samme med rabarber, hindbær m.m. Erstat blot samme mængde jordbær med andre frugter.

Is: Du kan også bruge saften til hyldeblomst is (sodavandsis). Kom den koncentrerede saft i små portions is-beholdere med tilhørende pind. Ultra nemt 😃

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *