Gratineret Løgsuppe (Soupe à l’oignon gratinée)

Dette er en klassisk fransk suppe, der lyder mest tiltalende når den udtales på fransk og ikke på dansk 🙂 Denne suppe er “et must” når jeg er i Frankrig. Der er meget stor forskel og man kan møde mange forskellige slags “Soupe á l’oignon” eller løgsuppe, som vi vil kalde den i Danmark. Min favorit er den mørke løgsuppe, hvor løgne for alvor er nået at karamellisere og med et twist af cognac. Og særligt med en god gratinering, hvor der ikke er sparret på osten.

Denne opskrift udgør en forret til 3 personer eller én stor hovedretsportion.

Du skal bruge:

  • 500 gram løg
  • 40 gram smør
  • 7 dl bouillon (hønse, okse eller grøntsag)
  • 1 dl hvidvin (fx hvis du har en rest)
  • 1 spsk. hvedemel
  • 3 laurbærblade
  • Et par friske timian kviste
  • Evt. en lille cognac rest hvis du har
  • 3 skiver brød (toastbrød, skiver flutes eller lign)
  • 200 gram revet emmenthaler eller gruyère
  • Salt og peber

Pil og halvér og skær i tynde skiver. Sæt gryden over varmen og smelt smørret, skal ikke brune, men blot smelte. Kom løg i gryden og svits for jævn varme. Lad dem blive langsomt brune og karamellisere. Hav tåmodighed.

Når løgne er nået en brun karamelliseret tilstand tilsættes mel bouillon og krydderier samt vin/cognac. Lad den koge i 20 minutters tid så smagen intensiveres og kraften fra krydderierne tager form. Smag til med salt og peber

Fordel suppen i 3 ovnfaste skåle og læg brød i på toppen og fordel osten ovenpå brøddet. Der må gerne være rigeligt ost på hver.

Indstil ovnen på høj varme med grill. Gratinér under grill i cirka 5 minutter (hold øje, så de ikke bliver stegt og helt sorte). Den skal have en let gylden farve

Bon appetit

ADVARSEL: Den er rygende varm, så pas på du ikke brænder tungen

LØG: Løg indeholder mange nyttige stoffer for vores krop bl.a. betacaroten, kalcium, C-vitamin, fibre samt antioxidanten quercetin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *