Boller med valnødder og Hørfrø

Denne opskrift er igen en af mine opskrifter til boller, der kun tager 5 minutter at røre sammen. En dej hvor du slet ikke skal røre dejen med fingrene på noget tidspunkt. Og slet ikke skal bruge tid på at ælte dejen. Du kan lave denne dej om aftenen. Stil den til hævning i nat og Voilá, så er der nem hjemmebag klar til i morgen uden at skulle stå længe i køkkenet.

Bollerne er med sej krumme og sprød overflade.

Man kan også lave en mere rustik bolle ved at erstatte noget af hvedemelet med fx spelt-, grahams- eller rugmel.

TIP: Danskvand er et lille trick der kan gøre dejen mere luftig.

Giver cirka 20 stk.

Du skal bruge:

  • 8 dl vand fra hanen
  • 1 dl danskvand (kan udelades)
  • 1 dl valnødder
  • 1 dl hørfrø
  • 100 gram grovvalset havregryn
  •  Ca. 800 gram hvedemel (eller lidt mere/mindre, alt efter hvordan dejen arter sig)
  • 25 gram gær
  • 1 spsk salt
  • 1 spsk sukker
  • 1 spsk honning

Aften dag 1: Smuld gær i skålen og kom salt og sukker henover. I løbet af få minutter går gæren i forbindelse med sukker og salt og smelter, hvilket gør det nemmere at opløse i vandet efterfølgende. På denne måde undgår du gær klumper. Tilsæt vand. Rør rundt. Tilsæt derefter havregryn, hørfrø, nødder og mel. Rør godt igennem. Dejen må ikke være for flydende og ej for fast. Hvis den er for flydende så kom lidt ekstra mel i, særligt hvis du har tilsat danskvand, så skal der lidt ekstra mel i. Det skal ende med en konsistens á la tyk havregrød. Stil på køkkenbordet natten over til hvile/hævning med et fugtigt viskestykke henover.

Morgen dag 2: Tag en bageplade og beklæd med bagepapir. Tænd ovnen på 220 grader. Lad deje blive som den er i skålen. Dejen skal ikke æltes, så luften bevares i dejen. Tag to spiseskeer og tag en klump dej op med hjælp fra skeerne. En klump på størrelse med en klemmentin. Og kom den over på pladen.

Bag i en knaldvarm ovn i 20-30 minutter på 215 grader. Bagetid kan variere alt efter hvordan ovnen fordeler varmen, så tjek efter 20 minutter hvordan det står til. Du kan teste ved at tage en enkelt bolle ud af ovnen, mærk om overfladen er sprød og slå på bunden med en pegefinger og lyt til om den giver en hul lyd. I så fald er den færdig.

Server med smør, ost og/eller marmelader.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *