Intervalstegt Andesteg

Den søde juletid er over os, og om få dage sidder vi alle omkring julemiddagen med andesteg på bordet. Jeg møder mange der har præstationsangst omkring andestegen. Nogle laver kun andesteg denne ene gang om året. Og andre laver andesteg for allerførste gang. Og mange spørgsmål opstår. Hvor lang tid skal jeg bruge på tilberedning? Kan jeg lave den i forvejen? Hvordan undgår jeg at den bliver tør? Hvordan sikre jeg den rette smag? Kan jeg lave sovs af andefond?

Juleaften er travl på alle måder. Særlig hvis du også skal i kirke, pynte juletræ, dække bord, pakke gaver ind, lave konfekt, tilberede ris á la mande osv. Der er nok at se til!

For mig er det vigtigt ikke at stresse på dagen, hvor roen og hyggen gerne skulle indfinde sig. Og derfor laver jeg altid vores andesteg dagen i forvejen, på en helt særlig måde: Lad mig præsentere – INTERVALSTEGNING, der sikrer en saftig and, og ro omkring dig.

Andesteg

• 1 and a cirka 3 kg + indmad
• Svesker
• 4 Æbler
• 1 løg
• 10 hele sorte peberkorn
• 3 laurbærblade
• Vand
• Salt og peber
• Selleri (kan udelades – det er kun for at give ekstra smag til sovsen)
• Timian (kan udelades – det er kun for at give ekstra smag til sovsen)

Sovs

• 1 spsk. smør
• 1 spsk. hvedemel
• Andeskyen
• 1 dl. Piskefløde
• En sjat: Kulør, Ribsgele, Gastrik, Salt & peber

Tag en bradepande med tilhørende rist. Fyld bradepande 1/2 op med vand. Kom 2 æbler i grove stykker, 1 groft snittet løg, 10 svesker, 2 laurbærblade og evt. nogle grove stykker knoldselleri og timian samt indmaden fra anden ned I fadet med vand.

Gnid anden godt med groft salt hele vejen rundt (samt lidt indeni)

Hak de to andre æbler i grove stykker. Kom æblerne og en god håndfuld svesker ind i anden. Luk anden med kødnåle eller tandstikker. Kom anden på risten.

Kom i ovnen ved 160 grader varmluft i 90 minutter. Sluk ovnen, tag anden ud på køkkenbordet og lad den hvile. Efter 90 minutter tænder du ovnen igen på 160 grader varmluft og sætter igen anden ind i ca 90 minutter.

Nu får anden lov til at køle helt af, på køkkenbordet inden den bliver trancheret.

Lårene kan mangle en smule mere (ikke nødvendigvis). I så fald hæld godt med andefedt ved og bage dem yderligere 30 minutter, hvor de er dækket med stanniol.

Hvis dine ænder er noget større fx tættere på 4 kg , så ville jeg enten forøge intervallet (fx. give dem 15 minutter ekstra) eller give dem 3 – 4 gange 1 time. Tjek dem lige efter 2 gange, da ovne ikke er ens.

Skær stykkerne ud, og anret i et ildfast fad på en bund af æbler og svesker fra andens midte. Kom en masse andefedt henover. Nu er de klar til opvarmning dagen efter inden julemiddagen starter.

Gem andeskyen til at lave den lækreste andesovs.

Andesovs

Smelt smør i en gryde (må ikke brune) og rør melet i til en form for smørbolle. Tilsæt langsomt andesky lidt efter lidt til du har den ønskede mængde samt konsistens. Lad sovsen simre i 10 minutter. Tilsæt fløde og smag til med ribsgele, gastrik samt salt og peber. Justér farven efter behov med kulør.

TIP: Hvis du også laver flæskesteg samtidig, så brug gerne en blanding af både andesky og kraft fra flæskestegen

Server med brunede eller hvide kartofler, ribsgele og rødkål.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *