Boller med Blå Birkes

Denne bolle er dejlig sprød og fyldt med blå birkes både på toppen og indeni. Den kan (ligesom alle mine andre boller på Karrieremad) laves dagen i forvejen og langtidshæves natten over og tager ingen tid at forberede. 5 minutters forberedelsestid til at røre dejen sammen og 5 minutter om morgenen til at komme på bageplade – og så i ovnen. Dejlig nemt!

Denne giver cirka 12-15 stk alt efter hvor store boller du ønsker

Du skal bruge:

  • 7,5 dl vand
  • 25 gram gær
  • 1 spsk salt
  • 1 spsk honning eller rørsukker
  • 40 gram blå birkes (20 gram til at komme i dejen og 20 gram til at drys)
  • 125 gram grovvalsede havregryn
  • 100 gram fuldkornshvedemel
  • cirka 750 gram hvedemel.

Aften dag 1: Smuld gær i skålen og kom salt og sukker henover. I løbet af få minutter går gæren i forbindelse med sukker og salt og smelter, hvilket gør det nemmere at opløse i vandet efterfølgende. På denne måde undgår du gær klumper. Tilsæt vand. Rør rundt. Tilsæt derefter havregryn, mel og 20 gram blå birkes. Hold evt.100 gram hvedemel tilbage. Rør godt igennem. Dejen må ikke være for flydende og ej heller for fast. Hvis den er for flydende så kom lidt ekstra mel i. Det skal ende med en konsistens á la tyk havregrød. Stil på køkkenbordet natten over til hvile/hævning med et fugtigt viskestykke henover.

Morgen dag 2: Tag en bageplade og beklæd med bagepapir. Tænd ovnen på 220 grader. Lad deje blive som den er i skålen. Dejen skal ikke æltes, så luften bevares i dejen. Tag to spiseskeer og tag en klump dej op med hjælp fra skeerne. En klump på størrelse med en klemmentin. Og kom den over på pladen.

Bag i en knaldvarm ovn i 10 minutter på 220 grader. Reducér derefter varmen til cirka 200 grader og bag i yderligere 15 minutter.

Afkøl bollerne inden servering i 5-10 minutter på en bagerist.

Servér med koldt smør, ost og marmelade.

Velbekommen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *