Sundt & Velsmagende Rugbrød på 10 minutter helt uden hævning (uden gær, surdej og hvedemel)

På opfordring fra flere deler denne meget nemme opskrift på et skønt og velsmagende rugbrød helt fri for gær og hvedemel – og ikke mindst surdej. Det betyder at man impulsivt kan lave sit rugbrød når som helst, uden de helt store forberedelser. Det tager ikke mere end 5-10 minutter at røre dejen sammen alt efter hvor hurtig man er til at finde ingredienserne frem og afmåle.

Det eneste der er en god idé at være på forkant med (hvis muligt) er at i blødsætte rugkernerne et par timer før i kogt vand. Men har man glemt det kan man slå genvej ved at sætte rugkernerne i microbølgeovnen.

Brødet er også uden gær eller surdej, men derimod med natron. Det betyder at man skal huske at tilsætte syre – og her er det i form af surmælksprodukt såsom A38, ymer eller yoghurt. Derfor skal du ikke erstatte med fx. mælk.

… Og glemte jeg at nævne at dejen heller ikke skal hæve 😃

Denne opskrift giver ét stk. rugbrød.

Du skal bruge:

 • 2,5 dl skårne rugkerner
 • 3 dl finvalsede havregryn
 • 3 dl. rugmel
 • 1 dl sesamfrø
 • 1 dl hørfrø
 • 1 tsk salt
 • 2 tsk natron
 • 2 spsk honning (du kan også bruge sukker)
 • 3 dl A38, ymer eller yoghurt naturel (vigtigt med syrnet produkt grundet natron)

Kom rugkerner i en skål og hæld kogt vand over. Kernerne skal være dækket til. Lad den stå og hvilke i et par timer. Du kan også (hvis du husker det) sætte rugkernerne i blød dagen inden i koldt vand og lad dem stå natten over.

TIP: Skal det gå hurtigt, så kom rugkerner i en skål der kan tåle varme (porcelæn), kom vand over så det dækker og sæt den i microovnen i 3-5 minutter (der er stor forskel på microovne, så prøv dig frem). Kernerne skal være bløde.

Kom alle ingredienser – inkl. de bløde rugkerner i stor skål og rør enten med røremaskine, eller som jeg – brug hænderne og ælt dejen igennem.

Kom dejen i en form. Jeg benytter en silikoneform der måler 14(B) x 25 (L) x 8 (H). Det passer helt perfekt til denne portion. Hvis du benytter en anden form, så husk at smør formen eller belæg med bagepapir, så brødet nemmere slipper formen.

Bag det i cirka 60-70 minutter på 180 grader. Tiden afhænger af din ovn. Så tjek allerede efter 60 minutter. Bank på toppen og lyt om det lyder hult. Samtidig se om den har taget god farve. I så fald er den færdig.

Tag den ud af formen og lad den hvile et par timer før du skær i den. Det giver det bedste resultat.

Opbevar børdet i køleskabet, så holder det længere.

Smager også fantastisk, hvis du kommer et par skiver på brødristeren, Giver en god sprødhed og smag.

18 comments

 1. Hej Mia, tak for en god opskrift. Den er hurtig at lave, smager fint og holder sig fint gennem ugen uden at blive hårdt i skorpen. Jeg bagte det søndag og har haft til morgenmad hele ugen. Nu er det weekend igen, brødet er spist og der skal bages et nyt. Jeg har ikke haft det på køl, men har pakket det ind i et viskestykke, jeg har vædet hver dag. Du har ret i at det er dejligt at riste.

  1. Mia Svantemann Ramskov

   Kære Sidsel. Tusind tak for din kommentar. Skønt at du har kastet dig over denne opskrift og at den også virker positivt for dig. Rigtig glædelig jul :-).

   PS: Du er velkommen til at følge Karrieremad på Facebook, således får du altid de sidste nye opskrifter, tips og tricks få minutter efter at de er kommet online.

   De allerbedste hilsner
   Mia

 2. Har lige rørt rugbrødet sammen og venter spændt på det kommer ud af ovnen. 🙂
  Hvor er det bare SKØNT at du skriver størrelse på din form. TAK

  1. Mia Svantemann Ramskov

   Kære Gitte

   Hvor er det dejligt med tilbagemelding.

   Jeg håber at dit brød blev lige præcis som det skulle. Jeg er selv meget glad for at komme en skive rugbrød på brødristeren i løbet af ugen. Det giver en sprødhed og lidt anden (god) smag 🙂

   Du er meget velkommen til at følge mig/Karrieremad på FB og/el Instagram. Det fungerer p.t som min nyhedsmail. Nye opskrifter, tips og tricks bliver offentliggjort der blot få minutter efter at de er kommet på hjemmesiden. God måde at holde sig opdateret!

   Endnu engang tak for din hilsen og rigtig dejlig dag 🙂

   KH Mia

 3. Som rugbrødshungrende udlands dansker siger jeg af hjertet TAK Mia, for denne fantastiske opskrift!

  Mvh
  Karin

  1. Mia Svantemann Ramskov

   Kære Karin

   Rugbrød er bare så dejlig dansk 🙂 …. og det er også altid når jeg er udenlands at jeg savner mit rugbrød (jeg spiser nemlig fast rugbrød til morgenmad, hvor det ryger en tur på brødristeren)

   Jeg håber at dit brød blev lige præcis som det skulle.

   Du er meget velkommen til at følge mig/Karrieremad på FB og/el Instagram. Det fungerer p.t som min nyhedsmail. Nye opskrifter, tips og tricks bliver offentliggjort der blot få minutter efter at de er kommet på hjemmesiden. God måde at holde sig opdateret!

   Endnu engang tak for din hilsen og rigtig dejlig dag 🙂

   KH Mia

 4. har lige sat brødet i ovnen. dejligt endelig at finde en opskrift på rugbrød uden hvedemel. tak for det
  glæder mig til det er færigt.

  1. Mia Svantemann Ramskov

   Kære Marianne

   Mange tak for din hilsen. Jeg håber at brødet smagte.

   Jeg elsker at riste en skive på brødristeren dagene derpå. Det giver en god sprødhed og smag.

   Mange hilsner
   Mia

 5. Hej. Det lyder som en rigtig spændende opskrift. Har du erfaring med at bage dem til små “skolerugbrød”?

  1. Kære Mie

   Rigtig god idé at lave dem som små “skolebrød”. Jeg har endnu ikke selv prøvet det af endnu, men det skal da prøves.

   Dette brød giver en relativ sprød skorpe, og jeg er usikker på hvor tørt brødet vil blive i mindre og små forme. Men det kan du evt. prøve at eksperimentere med. Hvis du gør det før jeg, så skriv endelig om dine erfaringer.

   Tak fordi du skrev.

   KH Mia

 6. Hej Mia,

  Skal til at forsøge at bage brødet, men hvordan vil du gøre med det med mikrovnen med rugkærnerne?

  1. Kære Julie

   Dejligt at du har mod på at prøve denne opskrift.

   Hvis du vil sparre tid, så kan du bløde dine rugkerner op i mikroovnen. Du skal finde en skål der tåler mikroovn. Kom rugkerner i skålen og tilsæt kogt vand så kernerne er dækket af vandet. Sæt dem i mikroovnen på fuld varme i 3-5 minutter. Tiden afhænger af din ovn, og hvor høj varme den kan komme op på. Hvis den kan komme helt op på 1000W så giv den 3 minutter og tjek efter om kernerne er blevet bløde. Hvis mindre fx 600W, så tjek efter 4 minutter… og måske skal de have lidt mere. Prøv dig frem hér 🙂

   Hvis jeg ved at jeg vil lave dette brød dagen efter så sætter jeg kernerne i blød inden jeg går i seng.

   Held og lykke med brødet, og skriv endelig igen, hvis du har flere spørgsmål eller kommentarer 🙂

   KH Mia

 7. det blev super og er bagt mange gange siden. tusinde tak

  1. Kære Marianne

   Tak for dine ord. Dejligt at dette brød bringer glæde hos dig. Tak fordi du skriver direkte til mig. Husk, at du også kan følge mig på instragram og Facebook – disse sider fungerer p.t. som min nyhedsmails, hvor sidste nye opskrifter bliver synliggjort.

   De allergladeste madhilsner
   Mia

 8. Hej Mia,

  Jeg har prøvet at bage rugbrødet, og det smager godt, men jeg kan ikke rigtig få det til at hæve i ovnen. Brugte A38 og lidt citron for at være sikker på at det kom til at hæve. Har du ideer til hvorfor det ikke hæver?

  Mange hilsner
  Anna

  1. Kære Anna
   Det lyder til at du gør det rigtige. Og det burde ikke være nødvendigt med at tilsætte citron. Har du udblødt rugkernerne helt? …for hvis disse er for hårde kan det også være svært at få en hævelse igang. MEN – dog vil jeg nævne at dette rugbrød ikke hæver voldsomt. Det kan være svært at se på billedet, men er er brødet også mere bredt end højt. Brødet er lidt bastant, men bør hæve en smule (blot ikke så højt som et almindeligt brød). Håber dette kunne hjælpe lidt… ellers giv lyd igen.
   Tak fordi du har kastet dig over en af mine opskrifter.

   KH Mia

 9. Katrine Just

  Kære Mia

  Tak for opskriften på et virkelig lækkert, sundt og nemt rugbrød
  I går bagte jeg det i en meget stor form i trippel størrelse. Det virkede også.

  Kh fra Katrine

  1. Kære Katrine

   Hvor fedt! … Dejligt at få feedback udefra når der udvikles videre 🙂 .. Det er faktisk et stykke tid siden jeg selv har lavet dette brød. Tak for reminder, for nu skal jeg da snart genbesøge “mit” rugbrød igen.

   KH Mia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *