Sprød og Saftig Blåbær Tærte (Frangipane)

Verdens lækreste blåbærtærte – sådan er det bare! Den kan med fordel laves i god tid inden den skal spises, hvilket gør den til en god dessert, når du får gæster, og har meget andet at tænke på. Den kan faktisk laves én dag i forvejen. Udfordringen er blot at man får lyst til at sætte tænderne i den så snart den er kommet ud af ovnen. Denne tærte er lavet på vilde økologiske blåbær, men den kan også sagtes laves med andre bær. Tærten er med klassisk sød mørdej yderst og inderst frangipane med bær, hvilket gør den sprød udenpå og blød indeni.

Mørdej

  • 200 g Hvedemel
  • 50 g rørsukker
  • 1 knivspids salt
  • 125 g koldt smør
  • 1 æggeblomme (eller et halvt pisket æg)

Frangipane

  • 125 g blødt smør
  • 100 g sukker
  • 125 g Mandelmel (se tip nedenfor)
  • 2 æg

Fyld

  • 200 g blåbær frost eller friske

Få gang i mørdejen først. Kom mel, sukker, salt i en skål tilsæt smøret skåret ud i nogle stykker. Masser smøren ind i melblandingen indtil smørret er blevet til en form for gryn. Du kan også med fordel komme det hele (undtaget æggeblommen) i en røremaskine og lade den gøre arbejdet for dig. Men det går nu også fint og hurtigt med de bare næver

Tilsæt til sidst æggeblommen og saml dejen hurtigt til en god dejklump. Kom den gerne på køl og hvile, men har du travlt, kan du også sagtens presse dejen ud i en tærteform. Jeg har brug en springform, hvor jeg har belagt bunden med bagepapir (ca. 24 cm. i diameter). Dejen skal ikke forbages, men blot vente på at resten bliver lavet færdigt.

Nu til fyldet – Frangipane. Kom alle ingredienserne i en skål og rør grundigt med en håndpisker til en lind og blød masse.

Kom massen på tærtebunden og fordel så hele bunden er dækket.

Kom dernæst blåbær på tærten og pres dem gerne lidt ned i massen.

Kom den i ovnen på 180 grader i 30 minutter. 

Note!.
Hvis du bruger frosne blåbær, der er optøet, så er der ofte en del ekstra væde. Sigt væden fra, så det er de rolle blåbær, og ikke blåbærsaften, for det vil gøre din tærte våd og klistret i stedet for blød og sprød.

TIP
Jeg laver min egen mandelmel lige til denne tærte. Årsagen er at jeg godt kan lide at der er lidt bid. Jeg tager ca. 130 gram hele mandler. Kommer dem i kogt vand. Smutter alle mandlerne fri fra skal. Kom alle mandlerne op i en lille minihakker og hak dem helt fint… næsten til mel, men dog en grov én af slagsen. Det giver helt klart tærten et ekstra pift.

Servér med flødeskum, vaniljeis og/eller creme fraise 18%

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *