Så er det skolestart, hvilket også betyder at vi skal i køkkenet og lave dejlige og sunde madpakker til vores børn. Det er vigtigt at børnene får en god fiberrig kost, som kan holde deres system igang i løbet af en lang skoledag. Kosten har stor indflydelse på deres energi, humør og helbred og dermed livskvalitet generelt. Så drop de tomme kulhydrater såsom hvidt brød, som kroppen ikke får gavn af. Brug i stedet for et fiberrigt og mættende måltid med dette rugbrød der har fået et ekstra boost fiber da det er tilsat HUSK (pulveriseret psyllium frøskaller). Uanset om det er skoletid eller ej, så prøv en skive af dette saftige brød, som både smager godt med og uden pålæg. Og så kan du tilmeld lave den helt uden brug af surdej.
Dette giver 1 stk. rugbrød
Du skal bruge:
- 20 gram gær
- 2 dl fuldkorns rugmel
- 4-5 dl hvedemel (prøv dig frem)
- 1 spsk rør sukker
- 1 spsk honning
- 4 dl kærnemælk
- 3 dl lunkent vand
- 2 dl skårne rugkerner
- 1 dl øl (kan udelades)
- 1 dl hørfrø
- 0,5 dl. sesamfrø
- 25 gram HUSK Fiber (Pulveriseret psyllium frøskaller)
- 2 tsk groft salt
Drys:
- 4 spsk blå birkes eller 4 spsk sesamfrø
Kom gær, salt, sukker og honning i en stor skål. Lad det et par minutter og gå i opløsning, mens du finder de andre ingredienser frem.
Rør gæren til det bliver en flydende masse, og tilsæt dernæst kærnemælk og det lunkne vand. Rør rundt til gæren er gået helt i opløsning.
Tilsæt (evt. øl), HUSK, de skårne rugkerner, fuldkornsrugmed, hørfrø og sesamfrø og rør godt rundt.
Tilsæt til sidst hvedemel, lidt ad gangen. Efter ca. 3 dl. skal du mærke efter hvordan konsistensen er. Din rugbrødsdej skal ende med at være en tyk og klistret grød (ikke flydende grød). Tilsæt lidt ekstra mel, såfremt at dejen er for flydende.
Lad dejen hæve i skålen i 1 times tid.
Smør en rugbrødsform med lidt olie eller smør. Kom drys af enten birkes eller sesam i formen og lad det sætte sig fast i fedtstoffet i formen både på siderne og i bunden. Hæld evt. overskyden drys fra, der ikke har formået at sætte sig fast (gem dette til drys på toppen)
Hæld dejen i formen og drys til sidst med den sidste rest drys.
Lad det hæve igen i formen i min 1 time, men kan også hæve natten over, hvis du fx. er igang om aftenen. Husk at tildække med et fugtigt klæde/viskestykke.
Sæt brødet i ovnen på 190 grader varmluft i ca. 1. time og 15 minutter. Hold gerne øje da bagetiden varierer fra ovn til ovn. Brødet må gerne tage god farve samt lyde hul når du banker på brødet.
Når brødet er færdigt, så tag den forsigtigt ud af formen og lad den hvile – gerne i min. 1 time eller mere, så det når at sætte sig, og dermed gør det nemmere at skære.
Og så det det madpakketid 🙂
18. april 2020 at 11:42
Når jeg bager dette rugbrød har jeg oplevet at rugbrødet danner skorpe men laver hulrum mellem skorpe og resten af rugbrødet. Hvad gør jeg forkert?????
Hilsen Majbrith
18. april 2020 at 16:44
Kære Majbrith
Først og fremmest, dejligt at du har prøvet opskriften og godt du skriver 😉
Har du (inden du sætter brødet i ovnen) prikket med en gaffel? Det har til formål netop at undgå for meget luft i toppen. Inden vi skriver videre om andre muligheder vil jeg først høre om du har forsøgt dig med “gaffel prik” 🙂
KH Mia