Fanø Krogaard

Et pusterum, et hjerterum og hvor himlen sjældent er andet end blå

Stemningen var høj og forventningens glæde stor, da vi kørte igennem det danske land. En god køretur fra København, henover Sjælland, via Fyn  over til Esbjerg, hvor der ventede os en længere bilkø. Kø til Fanø er en del af oplevelsen og der er ingen grund til surhed, irritation eller deslige for der er kun én vej til øen, og det er via Fanøfærgen. Heldigvis tager det ikke mere end ti minutter på færgen, når man først er kommet ombord. 

Vesterhavsblæsten tog for alvor fat og der var vind i både hår og bølger. To modige surfere prøvede sine kræfter i vinden og som fulgte os på vej mod Langelinie på Fanø. Vinden var ikke for de uerfarne. Så det var med røde vindblæste kinder og højt hår at vi ankom til Fanø Krogaard. I læ for den vestvendte vind trådte vi ind på en helt nyrenoveret kro. Vi kunne nærmest dufte den friske maling og de helt nye gulvtæpper.

Kroen har kun været åben kort tid. Det kan dog ikke mærkes på antallet af gæster. Der er fuldt hus og der er travlt! Meget travlt! Corona har bidraget til ekstra travlhed, men det har også medført restriktioner i forhold til afstand og antal mennesker på samme tid. Hvorfor nogle personer, der blot kom for at spise, desværre måtte afvises ved døren og finde lykken et andet sted.

Heldigvis var vi ventet, så der var ingen problemer for os med at komme ind. Den eneste udfordring vi oplevede var at finde receptionen, og det fandt vi en forklaring på. For der var endnu ikke etableret en “hotel reception” på daværende tidspunkt. Det er der dog nu og en charmerende én af slagsen.

Lad os stoppe kort op og kigge nærmere på historien – blot ganske kort, inden vi går videre rundt på kroen.

Fanø Krogaard er en af Danmarks ældste kongelige privilegerede kroer, idet den daterer sig tilbage til 1664. Kroen har nu gennemgået en massiv “kælder til kvist” renovering og er genåbnet og forvandlet til det smukkeste badehotel med respekt for den oprindelige historie og stil.  Men ‘badehotel’ er mit ord, for det er ikke den beskrivelse Direktør Mette Hyttel benytter om sit nye sted. Fanø Krogaard er en KRO – Et sted hvor “konger og bønder” mødes, hver dag året rundt. Et sted hvor fannikere og turister samles. Høj som lav. Bred som smal. Som sovende eller som spisende. Et sted for alle. En kro med traditioner, en kro med holdninger og en kro med hjerterum.

Fanø Krogaard består i dag af hotel med 20 værelser, spisested (De Tre Stuer og Den Fine Stue) samt det smukke orangeri. Dem som kender stedet fra tidligere vil med det samme opdage at kroen har skiftet farve fra rød til hvid, men det er bestemte ikke det eneste der er sket.

På min vej gennem pejsestuen mødte jeg et ældre ægtepar, der kendte kroen fra tidligere. De skulle hverken spise eller overnatte, men deres nysgerrige sjæle måtte bare ind og kigge, nu hvor deres gåtur første dem forbi kroen. De tabte næsten både næse og mund. En imponerende transformation kunne de berette. Virkelig imponerende!

Kroen er gennemrenoveret fra yderst til inderst. Nærmest fra ‘Skrot til Slot’. Alle værelser er unikke og har fået en kærlig håndfuld tryllestøv og er transformeret én for én. Nogle med alkove, nogle med skrivebord og andre med sofaplads i vindueskarmen eller lille udestue. Væk med fællesbad på gangen og ind med nyt bad, toilet til alle og indretning i allerbedste badehotelstil – de fleste med udsigt til vadehavet og de solbadende sæler blot få meter derfra. Når man er stamgæst bliver man hurtigt forelsket i lige netop dén værelseskonfiguration, der matcher behov og tilstand. For mig er det Hovedhuset på 1. sal med vadehavet så langt øjet rækker enten med alkove eller med sofaniche i vinduet. 

Flyvende start
Vi kan godt fornemme at Kroen kun har været åben i kort tid, faktisk kun én måned gammel da Karrieremad var forbi første gang.  Hilste kort på håndværkerne, der var i færd med at nummerere parkeringspladserne (husk i øvrigt at reservere parkering på forhånd). Må indrømme, at jeg ellers godt kunne lide at der ikke var skilte – for i starteen blev jeg mødt af et personificeret skilt med mit navn: “Velkommen Mia”. Lidt VIP er man vel altid inderst inde 🙂

Vi fornemmer den nye opstart hos personalet. “ALT er nyt fortæller de. Ikke blot dele af huset. ALT er nyt. Bookingsystem, menukort og hele personalet er nyt” (fra kokke, tjenere, opvaskere og stuepiger) og alle er ved at lære hinanden at kende, finde rutinerne og implementere systemer samtidig med at det vælter ind med kunder – både overnattende gæster samt spisende gæster. Nogle har sågar taget færgen over blot for at spise og skal retur igen efter endt måltid. ALT er optaget i sådan en grad at de har måtte sætte skilte ud foran døren for at sparre alle for en ekstra postgang. 

På trods af dét, bliver vi mødt med en uhøjtidelig og afslappet stemning og med et imødekommende og smilende personale. De lægger ikke skjul på at de har haft en flyvende og ekstremt travl opstart. Og de har stadig tid og overskud til at forkæle os med én af Fanøs specialiteter: Bakskuld. Denne elegante og minimalistiske ret, fyldt med smag, og helt uden slinger i valsen udgør vores frokost ved ankomst. 

Maden og de store gourmetkokke
Fanø Krogaards køkken emmer af fransk bistro. Rørt tatar, moules frites og skaldyrsfade. Selvfølgelig drysset med en masse Fanø tryllestøv og klassikere som Fanø Laks, Bakskuld, Knivmuslinger samt specialiteter fra Fanø Slagteren.

Fanø Krogaard har tiltrukket kokke med stjernestatus til øen i en vild ensemble. I køkkenet kan man finde køkkenchef Kasper Elmholdt Pedersen, der har arbejdet for både Paul Cunningham og Bo Bech på hhv. Henne Kirkeby Kro samt Geist i København. Med sig i køkkenet har han bla. sig bror Jakob Elmholdt Pedersen fra Michelin restauranten Kadeau.

Jakob serverede deres signaturret for os: Krogaardens Skaldyrsfad på is bestående af taskekrabbeklør, Fine de Claire østers, pil-selv-rejer, jomfruhummer fra Læsø, knivmuslinger, Fanølaks og diverse tilbehør.

Spis brød til …
Og så til én af de helt store overraskelser og ikke nødvendigvis altid positivt modtaget af alle gæster. Der serveres ikke kartofler! Og det modtages med blandede følelser, da der er et par retter hvor man godt kunne bruge en god kogt dansk kartoffel til. For eksempel deres Vesterhavstorsk med sommergrønt og sauce blanquette af bakskuld og deres oksemørbrad med svampe, saltbagt selleri og morkelsauce. Jeg overhørte et par gæster bede om netop en skål kartofler til og dertil blev der svaret: “Vi kan tilbyde brød eller fritter til”: Et modigt valg! …. der skiller vandene.

Morgenmad på bestilling – ganske enkelt
Inden turen atter går retur til Sjælland, så foretager jeg igen en bestilling af morgenmaden, som vi trofast har gjort de andre dage. Bestillingen skal ske aftenen inde på en særlig bestillingsseddel, der er lagt på værelset ved rengøring. Et svært valg, når man sidder med en shorlist af lækkerier og kun kan vælge to stk. Derfor er det lige i vores tilfælde et held at vi har haft flere dage og derfor kan få nye morgenmadsvariationer alle dage. Jeg kan dog røbe at Ho-ost fra Enghavegård, Krogaardens Yoghurt samt Citrusfrugter vendt i honning var vores absolutte favoritter.

Morgenmad på bestiling er, udover at være et anderledes supplement, også meget tidssvarende i denne corona-tid, hvor den klassiske buffet er et absolut ‘no-go’. Morgenmaden serveres nemlig fuldt ud individuelt tilpasset ved bordet i små portionsanretninger. Smukt, enkelt og passende.

Morgenmaden (og sågar også frokosten) blev indtaget i det smukke orangeri. Hvor jeg samtidig kunne fordybe mig i arbejde og denne beretning.

Jeg har altid ønsket mig et orangeri. Jeg kunne sidde der i timevis. Drømme og tænke store tanker. Det er som om himlen åbner sig helt op på særlig magisk vis og hvor “sky is the limit”. Hvilken fryd at Fanø Krogaard netop tilbyder adgang til netop dette. Et orangeri med sjæl indrettet med kærlighed og varme. Omgivet af citrontræ, svævende pejs, kurvestole og pelargonier fandt jeg mig selv dagligt sidde og udvikle nye tanker, opskrifter og idéer til nye projekter. En sand inspirationskilde.

Stjernestøv
Og så til stjernerne. Ud af seks stjerner får Fanø Krogaard 5 stjerner! Et fantastisk sted med sjæl og holdninger, autencitet, smagfuldt, uhøjtidelig, stemningsfyldt og med en helt særlig zenagtig puls.

Den sidste og sjette stjerne kom ikke i denne omgang, da jeg var en af de personer, der savnede en kogt kartoffel (indrømmet!). Derudover, havde vi valgt fire overnatninger med tilhørende aftensmenu hver aften og lige hér var køkkenet ramt af deres overvældende start med fuld belægning, hvorfor aftensmenuerne ikke tilbød den helt store variation som overnattende gæst.  Direktør Mette Hyttel og Køkkenchef Kasper Elmholdt har dog lade mig fortælle at de er i fuld gang med opdatering og udvikling af menukortet. Så spørger I om vi vil tilbage, så er svaret: “Ja, i højeste grad – og opholdet er i øvrigt allerede booket”. Og det er jo den bedste ros.

Kan på det varmeste anbefale Fanø Krogaard, og Fanø i det hele taget. Godt gået Mette Hyttel og tillykke med en fantastisk kro, fabelagtigt team og den overvældende start, som I har klaret på imponerende vis.

…inden turen går hjemover, så fyldes koppen en sidste gang med god kaffe. Denne gang i en Fanø Krogaard “kop-to-go”

På gensyn. Vi ses snart igen…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *